2011-11-14 16:25:01• hírek • M. T. R.

Megkezdődött a SPOT

Tulajdonképpen jelenleg nincs színháza Nagykárolynak. A nyugat-szatmári városban ennek ellenére (s nem titkoltan az állapot megszüntetése érdekében) hétfő kora délután megnyílt a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja, a SPOT. Méghozzá immár az ötödik alkalommal tartják az országos (a szó igazi értelmében nemzetközi) jelentőségűvé lett eseményt, amely révén színművészetiseknek van lehetőségük önmaguknak, azaz a szakmának, illetve a nézőknek megmutatkozniuk.

Aránylag szép számú jelenlévő előtt tartották a Iuliu Maniu Szakközépiskola sporttermében a nyitóalkalmat. A házigazda helyhatóság nevében Bogdan Georgescu, az önkormányzat kulturális igazgatóságának vezetője szólt legelőbb az egybegyűltekhez. A köszöntések rendje után mintegy szabadkozott a rendhagyó helyszín miatt - második alkalommal szolgál az előadások többsége otthonául a sportcsarnok. Kifejtette abbéli reményét, hogy egy vagy két év múlva már nem lesz szükség ilyesféle kompromisszumra, s az ország észak-nyugati részének egyik legszebb színházában mutathatják majd be a színműveket.

A megyei önkormányzat nevében, Adrian Stef alelnök arról beszélt, hogy példaértékű gazdasági válság idejében ehhez hasonló rendezvényeket tartani. A helyszín kényszermegoldás - domborította ki -, míg néhol nem tudnak mit kezdeni a már meglévő infrastruktúrával, Nagykárolyban a hiányosságok dacára próbálkoznak. A megyei vezető szerint az ilyen hozzáállás az üdvös - mind saját, mind a jelen nem lévő elnök, azaz Csehi Árpád Szabolcs nevében üdvözölte a károlyiakat ennek okán.

A SPOT szülőatyja, Paul Sarvadi elsősorban arról szólt, hogy igyekeztek sokrétűbbé tenni a fesztivált, s így a színművészetisek vizsga- vagy egyéb darabjain túl kiállítás is látogatható, lesz továbbá táncműhely stb. Kiemelte továbbá, hogy a színház művészetét annak legeredetibb, leglelkesebb művelőitől, a szárnyaikat próbálgató színművészetisektől van alkalmuk a károlyiaknak megismerni, avagy kiélvezni. Marosvásárhelyiek, kolozsváriak, bukarestiek - a fesztiválra már megérkezett színművészeti intézmények nevében üdvözölték egymást és a nézőket - s utóbbiakat invitálták előadásaikra.


SPOT

SPOT


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: